Diamantens 4 C

Diamantens 4 c

Diamanter klassificeras normalt efter det som kallas ” Diamantens 4 C “. Kombinationen av dessa faktorer är det som styr priset på diamanten, och små skillnader kan betyda helt olika prisbilder. Så häng med – låt oss berätta om

 

Carat (vikt)

Colour (färg)

Clarity (klarhet)

Cut (Slipning)

Cut - Slipning

Diamantens proportioner och symmetri är de faktorer som har störst betydelse för stenens briljans. Briljansen är det ljusspel som uppkommer till följd av inre reflektion i diamanten. Dispersion är stenens förmåga att bryta upp ljuset i regnbågens färger.

Clarity - Klarhet

Renhetsgraden anger hur fri från inneslutningar och yttre märken diamanten är. Inneslutningarna består oftast av främmande mineralkristaller och små sprickor eller brott. På ytan av diamanten kan man hitta små ytor från råkristallen s k "naturals" men även små håligheter eller repor.

Carat - Karat

En karat är en måttenhet för vikten av en diamant. En karat motsvarar 200 mg, eller 0,2 gram, även känt som 100 poäng. Eftersom större diamanter är svårare att hitta än små, går priset på diamanter med avseende på deras karat vikt upp exponentiellt.

Color - Färg

 

 

Färgskalan för vita diamanter börjar från helt “färglösa” diamanter, dem dyraste, till de svagt gulfärgade diamanterna.

Färgen i en diamant framhävs från kemiska orenheter i dess sammansättning. Den vitare, färglösa diamanten, reflekterar mer ljus eftersom all ljus reflekteras tillbaka från stenen.

Angel's Tears Diamonds

Ringvägen 127, 1166 Stockholm

+46 (0) 70 881 04 10

 

Copyright © 2015